Stöd till facklig organisering i Bangladesh

IF Metallkongressen uppmanar ombud och anställda att ge ett halvt dagsarvode till fackligt organisationsprojekt i Bangladesh. Istället för blommor till inbjudna talare skänker också IF Metall pengar till samma projekt.

bangladesh insamling

- Insamlingen kommer att gå till Industri Alls organiseringsprojekt i Bangladesh, sa Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Textilarbetarnas situation i Bangladesh är mycket svår och de drabbas ofta av arbetsplatsolyckor. Den stora olyckan som inträffade i Rana Plaza förra året och dödade och skadade tusentals arbetare har dock fått omvärldens uppmärksamhet och en utveckling åt rätt håll har skett.

Med initiativ från både Industri All och IF Metall har ett brand- och säkerhetsavtal tecknats som sätter press på företag att ha kontroll över arbetsmiljön. Över 100 kända klädesföretag har skrivit på avtalet.

Och arbetarna i Bangladesh har fått stöd att organisera sig fackligt. Insamlingen på IF Metalls kongress bidrar till projektet som ger facklig utbildning i organisering, rekrytering och utveckling av den fackliga strukturen.

Insamlingen sker under måndagen.