Jyrki talar för Global Solidarity Forever

jyrki raina

IF Metallare, ni ska vara stolta över ert förbund och ert arbete, både här i Sverige men också ute i världen, sa Jyrki Raina, generalsekreterare för det globala facket Industri All. 

När Industri Alls generalsekreterare Jyrki Raina talade till IF Metalls kongress framförde han hälsningar från ett 55 miljoner medlemmar starkt globalt fack.
- Och ni här i svenska IF Metall är väldigt viktiga för vår fackliga styrka i en global värld. 

Jyrki talade varmt om det internationella fackliga arbete som IF Metall deltar i på olika sätt och valde några exempel på projekt som har medfört stora framgångar:

Stålindustrin i Indien kan räkna 44 000 nya fackliga medlemmar.
Indonesien har fått 100 000 nya medlemmar på tre år.
Sydafrikanska NUMSA har på 3 år fått 90 000 nya medlemmar.

- Facket i världen växer tack vare ert arbete. Och rätten att ansluta sig fackligt kan vi bara stärka genom att vara många tillsammans, sa Jyrki Raina.

Ett annat, och fantastiskt lyckat, samarbete mellan flera parter är brand- och säkerhetsavtalet för textilindustrin i Bangladesh. Industri All valde ett land där man ville försöka bygga en säkrare och tryggare tillvaro för arbetare. Valet föll på Bangladesh. Men arbetet gick trögt till dess att den tragiska branden vid Rana Plaza inträffade och dödade och skadade flera tusen textilarbetare.

- Tack till IF Metall, som hjälpte oss att få det svenska företaget H&M att bli det första företaget att gå med i samarbetet och skriva på avtalet. Nu är det över 100 kända klädmärkesföretag som har ingått detta unika avtal, sa Jyrki Raina. 

En nyckelfaktor är att klädesföretagen ska tvingas förhandla om tryggare arbetsmiljö.
- Det här är ett riktigt globalt facklig arbetsmiljöarbete, menar Jyrki Raina. 

Tidigare var större delen av textilindustrin ekonomiska frizoner – zoner där företag betalar mycket låga skatter och där arbetarna inte får organisera sig och har mycket låga löner. Med avtalet är organisering möjligt och hittills har 50 000 arbetare gått med i facket.
-  Det visar bara på en sak: Yes We Can!

För facklig organisering är det som är grundstenen i det fackliga arbetet och lika viktigt och angeläget fortfarande, fortsatte Jyrki Raina.
- 80 procent av världens befolkning har ingen socialförsäkring och 40 procent lever på mindre än 2 US dollar per dag. Endast 7 procent av världens arbetare är medlemmar i en facklig organisation.
- Låt oss därför fortsätta kämpa tillsammans för en värld med tryggare villkor!
- Global Solidarity Forever!