Löfven: Sverige och Europa måste byta väg

Nu måste vi få hela Sverige att rösta för rättvisa löner och villkor i EU-valet. Vi ska stå upp för människovärdet, oavsett var i världen du är född! Det sa Stefan Löfven, IF Metalls förre förbundsordförande och numera partiledare (S), när han talade till kongressen.

Stefan _L

Stefan Löfven inledde sitt tal till kongressen med att prata om högerextremismen i Europa:
– Fascisterna marscherar igen, i Grekland och Ungern och här i Sverige. På 1 maj gick de med sina fanor, sin vidriga ideologi och sitt hat. Nu är det upp till oss att stå emot, att visa på en annan väg och att stå upp för det solidariska samhället. Och vi kommer aldrig vika en tum i kampen mot fascismen!

För när någon försöker ställa människa mot människa är behovet av samarbete allt större:
– Och för mig har fackligt arbete alltid betytt förståelse. Förståelse för sina arbetskamraters behov. Deras förutsättningar. Deras stolthet. Det skapar en gemensam identitet.

Och idag, mer än någonsin, är det vår uppgift att – med förståelse för olika intressen – samla Sverige, sa Stefan Löfven:
– För vi står inför stora utmaningar. Och Sverige måste byta väg. Det är dags för skattesänkningarnas och privatiseringarnas tid att vara över, det är dags att börja samarbeta igen. I samförstånd och solidaritet.

Ett av Socialdemokraternas främsta mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Det är avgörande för varje individs frihet och för vår gemensamma välfärd:
– Men det kommer att kräva en rad reformer, det kommer att kräva ansträngningar från hela samhället, det kommer att kräva allt vårt slit, vår samarbetsvilja och vår styrka. Vänner, det kommer att bli Sveriges största solidariska projekt på över ett decennium!

Stefan Löfven avslutade med en uppmaning till kongressen:
– Fortsätt att organisera och mobilisera era kollegor och kamrater. Fortsätt att göra era värderingar till verklighet. Fortsätt att förstå. Och fortsätt att förändra!

– Den 25 maj och 14 september ska vi säga Nu ska vi bygga ett annat Europa, ett annat Sverige. Och om 5, 10, 15 år kommer du att kunna säga Jag var med och gjorde ett solidariskt samhälle möjligt!

Lyssna på en intervju med Stefan Löfven efter hans tal på kongressen: