Rösta för ett socialt rättvist Europa

vassiliadis

Jag hoppas att alla socialdemokrater och fackliga medlemmar går och röstar i valet till Europaparlamentet, sa Michael Vassiliadis, ordförande för tyska gruv-, kemi-, energi och industriförbundet, när han talade till kongressen.
- Er kongress äger rum i en mycket spännande tid, val till Europaparlamentet och val av ny EU-kommission, fortsatte Michael Vassiliadis, som också är ordförande för Industri All European Trade Union.

Med 26 miljoner människor arbetslösa har EU den högsta arbetslöshetssiffran någonsin sedan bildandet av den Europeiska Gemenskapen – EU.
- Vi fackföreningar kräver ett socialt Europa och i vårt gemensamma manifest vill vi återinföra industrins betydelse i Europa, sa Vassiliadis.

Manifestet som den europeiska fackordföranden nämner är ett gemensamt program mellan de 190 organisationer inom Industri All Europe som man arbetat fram och som står för en politik för investeringar och utveckling.
- Vi fackliga organisationer har alltid stått för en politik som tittar framåt och vad vi kan göra för att förbättra istället för att titta på det som är dåligt, sa Vassiliadis.

Det har vi gjort även denna gång och vårt manifest har vi överlämnat till Europaparlamentets ledamöter och till kommissionen.
- Här visar vi att den europeiska fackföreningsrörelsen kan tala med en gemensam och stark röst, även om våra situationer är olika i olika länder, sa Vassiliadis.

En sammanhållen och stark facklig röst är viktigt för att sprida de goda exemplen om en hållbar industri och ett hållbart arbete samt ett socialt rättvist samhälle vidare över hela Europa.
- Därför är en sak är väldigt tydligt – utmaningarna i Europa kan enbart övervinnas genom att vi håller ihop i ett social Europa, sa Vassiliadis.

Europa behöver också mer demokrati och inte mer nationalism.
- Därför är det viktigt att gå till röstlokalerna, uppmanade Michael Vassiliadis, som också påminde om nästa val:
- Jag hoppas att ert val i höst leder till ett regeringsskifte och att jag då kan hälsa min gamle vän Stefan Löfvén välkommen som ny statsminister!